keskiviikko 28. elokuuta 2013

Liigavahti Android-sovelluksen tarina

Olin aiemmin tehnyt Androidille SM-liigan tulosseuranta -sovelluksen, jossa Ajankohtaista-osiossa esitin YLE:n SM-liigaa koskevat uutiset. Ajattelin, että olisi kätevää, jos sovelluksesta näkisi muidenkin medioiden uutiset. Aihealue alkoi olemaan jo tulosseurantasovelluksen ulkopuolella, joten päätin tehdä tätä varten oman sovelluksen.

Alkuun haarukoin eri medioiden RSS-syötteitä. Vaikka RSS:stä on olemassa "standardi" tai parikin, oli eri IT-toimittajien innovaativuus huipussaan, kuinka eri tavalla näitä standardeja pystyy rikkomaan. Tämä vaati muutaman eri RSS-parserin toteutuksen ja älykkyyttä tunnistamaan nämä eri variaatiot.

RSS-parsereiden lisäksi toteutin Twitter-parserin, jolla haetaan tiettyyn hash-tagiin liittyvät tweetit.

Tämän jälkeen oli käyttöliittymän suunnittelun vuoro. Halusin tehdä käyttöliittymästä modernin natiivikäyttöliittymän, joka toimisi myös vanhemmilla Android-versioilla. Natiiviversion etuna on sovelluksen pienempi koko, verrattuna erilaisten sovelluskehysten käyttöön (esim Appcelerator, Phonegap jne).

Moderni ulkoasu tarkoitti tässä tapauksessa Androidin ActionBar-, Fragments-komponenttien käyttöä. Nämä komponentit rajoittivat vanhojen Android-versioiden tukemista. Onneksi olemassa on kuitenkin ActionBarSherlock-komponentti, joilla toteutus onnistui myös vanhoille Android-versioille.

Enää oli vuorossa sopivan nimen keksiminen sovellukselle. Halusin, että nimi liittyy jotenkin SM-liigaan, mutta ei olisi mikään tylsä viritys tyyliin SM-liiga uutiset. Jossain vaiheessa mieleen nousi Liigavahti-nimi, joka oikeastaan olikin täydellinen sovelluksen nimeksi.

Ensimmäinen versio sovelluksesta julkaistiin Googlen Play -kaupassa 9.10.2012. Sovellus sai heti positiivisen vastaanoton, esimerkiksi:
10+ koska on paras sm liiga app ja pysyy ajan tasal ja vie vähän muistii
Plussaa Pienestä koosta
Mahtava Tosi hyvä 

Nopeasti tuli tarve, että käyttäjä voisi määrittää omaan uutisvirtaan nousevat uutissyötteet, ja että sovellus myös hälyttäisi, kun uusi uutinen ilmestyy uutisvirtaan. Tämä vaatikin jo oman backend-järjestelmän toteutuksen. Tästä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti